ENERGIELABEL
 


|Energielabel | Vraag en antwoord | Aanvraagformulier |

Vanaf 1 januari 2008 moeten eigenaren van woningen bij verkoop of verhuur van hun huis een energielabel overhandigen aan de koper of huurder. Wij van Martens Vastgoed zijn een per 1 januari gecertificeerd en verzorgen naast taxaties en bouwkundige rapporten ook energielabels. Het energielabel geeft een inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Het zegt iets over de mate van isolatie van de vloer, de wanden en het dak en hoe zuinig de installaties voor verwarming, warm water en ventilatie zijn. Het energielabel is bedoeld om mensen te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen voor hun woning.

Want hoe energiezuiniger uw woning, hoe lager de energierekening kan uitvallen. Bovendien kunnen kopers meer willen betalen voor een energiezuinige woning. En in een goed geïsoleerde woning woont u prettiger. Denk maar aan het comfort van isolerend glas. Ook levert u met uw energiezuinige woning een positieve bijdrage aan het milieu. De verplichting om een energielabel te hebben geldt overigens niet alleen voor woningen maar voor alle gebouwen.

Vanaf 1 januari 2013 gaat de overheid strenger toezien op het energielabel. Dit houdt in dat er geen woning meer kan worden ingeschreven in het kadaster zonder energielabel.

Bij de commerciële verkoop moet aantoonbaar zijn wat het energielabel van de woning is.

 

Wat is Nieuw ????


Gaat u uw huis verkopen of verhuren? Vraag dan een energielabel aan.

In enkele eenvoudige stappen kunt u op de website achterhalen wat het energielabel van uw woning is. Om u op weg te helpen is op basis van openbare gegevens alvast een voorlopig energielabel vastgesteld. Deze gegevens kunt u eenvoudig zelf aanvullen en zo uw definitieve energielabel vaststellen.

Het energielabel is verplicht als u uw huis gaat verkopen of verhuren, of als een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd. De registratie van uw energielabel kost enkele tientallen euro's. Als de woning meerdere eigenaren heeft moet de hoofdeigenaar via DigiD inloggen. De hoofdeigenaar is de eigenaar met het grootste aandeel, en bij gelijke verdeling de oudste persoon.


Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is. Er staat bijvoorbeeld informatie op over uw vloerisolatie, ramen en verwarming. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. Woningen die het minst zuinig zijn, krijgen een G-label. Verder leest u op het energielabel hoe u uw huis energiezuiniger kunt maken. U krijgt het energielabel van een deskundige die u zelf kiest. Het energielabel is verplicht als u uw huis gaat verkopen of verhuren en is maximaal 10 jaar geldig.


Wat zijn de voordelen?

  • Het energielabel kan gunstig zijn voor uw uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs.
  • Een groen energielabel (A, B of C) kan de verkoop of verhuur van uw huis versnellen.
  • U leest in het energielabel hoe u uw huis energiezuiniger kunt maken.


Ik heb al een energielabel, wat moet ik doen?

Is uw energielabel nog steeds geldig (10 jaar na de datum van afgifte)? Dan hoeft u niets te doen. Heeft u uw huis in de tussentijd energiezuiniger gemaakt? Dan kunt u met een nieuw energielabel de verbetering inzichtelijk maken.


Mijn huis is extreem goed geïsoleerd, wat moet ik doen?

Ook dan moet u gewoon een energielabel aanvragen. Na stap 2 van de aanvraag kunt u extra vragen beantwoorden over de uitzonderlijke energiebesparende maatregelen die u heeft getroffen. Bijvoorbeeld of u drievoudig glas heeft, meer dan 10 centimeter isolatie of een speciaal ventilatiesysteem.


Wat is een voorlopig energielabel?

Elk huis dat nog geen energielabel heeft, krijgt in januari en februari 2015 een voorlopig energielabel toegestuurd. Het voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de gegevens in het kadaster. Zodra u uw huis gaat verkopen of verhuren, moet u via deze website uw definitieve energielabel aanvragen.


Meer weten?

Ga naar www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-gebouwen

Voor vragen over de webapplicatie en het energielabel kunt u contact opnemen met de helpdesk Energielabel. Er zitten medewerkers voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. U kunt de helpdesk bereiken via 0800-0808 of helpdesk@energielabel.nl. Zij zijn dagelijks bereikbaar van 8.00-22.00 uur en in het weekend van 9.00-17.00 uur.

Heeft u geen DigiD of internet dan is er de mogelijkheid om het energielabel via een papieren route aan te vragen via de helpdesk Energielabel.

Actuele nieuwsberichten kunt u lezen op: www.rvo.nl/actueel/nieuws.


Wij van Martens Vastgoed en Bouwadvies verzorgen de controle en afmelding bij de rijksoverheid.

Binnen een aantal dagen na aanvraag heeft u het definitieve label in uw bezit en kunt u de woning laten transporteren bij de notaris.

De totale kosten voor controle en afmelden bij de rijksoverheid voor ondernemend Nederland
bedragen € 49,00 incl btw en afmelden.

Wij zijn u graag van dienst.

| Energielabel | Vraag en antwoord | Aanvraagformulier |